Mindfulness és una pràctica amb més de 2500 anys d’antiguitat provinent de les tradicions orientals. Fa 30 anys, John Kabat-Zinn metge doctor en biologia molecular de la Universitat de Massachusetts, va integrar els coneixements de la ciència occidental amb les pràctiques tradicionals orientals. Va crear un programa de reducció d’estrès basat en Mindfulness (MBSR) intentant així, donar una resposta a totes aquelles malalties que la medicina tradicional no resolia.

Davant l’eficàcia d’aquest programa, Mindfulness s’ha anat aplicant en contextos clínics amb resultats validats. A poc a poc s’han adaptat programes Mindfulness a diferents àmbits, a més del clínic i de la salut, a l’àmbit de l’esport, de l’educació, la família i finalment l’empresa. Mindfulness o Atenció Plena és una disciplina d’entrenament de la ment, validada per la neurociència a través d’estudis científics, que confirmen que la pràctica continuada produeix canvis estables en l’estructura i funcionament del cervell.

La pràctica de Mindfulness permet reduir l’estrès i desenvolupar l’atenció, la intel•ligència emocional i el lideratge. El Mindfulness també ajuda al directiu a posar focus en el veritablement important, a guanyar claredat mental, visió global i equilibri emocional per millorar en la presa de decisions i gestionar l’estrès. També ajuda a dur millor la incertesa i enforteix la resiliència.

 

what-is-mindfulness

Les investigacions confirmen que l’entrenament en Mindfulness en l’àrea laboral:

  • Calma la ment, millorant la capacitat atencional i activant la Intel·ligència emocional. Millora la capacitat de prendre decisions i de comunicar-les correctament. Millora la concentració, memòria i capacitat d’aprenentatge.
  • Redueix l’absentisme i rotació del personal. Disminueix la sensació de tensió i estrès i minimitza l’impacte d’aquest sobre la salut. Millora la capacitat de comunicació incidint sobre la resolució de conflictes. Evita la reactivitat promovent les respostes.
  • Millora la productivitat: efectivitat i eficàcia. Augmenta la capacitat de treballar en equip. Augmenta la creativitat: apareixent la ment innovadora.
  • Millora les relacions entre companys i amb els clients. Augmenta la capacitat per manejar els conflictes laborals i millora la receptivitat i l’escolta activa amb els altres.
  • Augmenta la satisfacció en el treball i l’alineació amb els objectius de negoci.
  • Facilita la conciliació entre família i treball: proporcionant equilibri personal.

Mindful

 

Les Cinc Habilitats Mindfulness per al lideratge que ens serveixen de base per desenvolupar diferents recursos i capacitats són:

  1. Focus en l’important
  2. Intel·ligència emocional
  3. Visió estratègica
  4. Flexibilitat en el canvi
  5. Creativitat i innovació

Empreses i multinacionals innovadores com Google, Nike, Apple, General Mills o la Nasa han proporcionat programes Mindfulness als seus directius i treballadors amb resultats sorprenents. A nivell nacional, Endesa, Caser, Repsol, Nestlé o La Caixa també ofereixen espais Mindful amb similars resultats.

La nostra proposta passa per servir als éssers humans que componen les empreses, millorar la seva qualitat de vida i com a conseqüència, la seva satisfacció laboral i rendiment.

Lola Castro – Col·laboradora de e+1 – Instructora i experta en MBSR (reducció de l’estrés). Mindfulness avançat i EMDR. Psicoterapeuta.

83263

(Traducció per Esperança Esteve)

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

CatalanSpain